Marató-13-14

Quin paper ha de tenir un guia turístic?

Qui explica el nostre país?

Sembla que hi ha un cert consens en el paper que juga el Guia de Turisme en la imatge, l’experiència i el record que s’emporten els nostres visitants, d’aquí la importància de la formació d’aquests professionals.

Tradicionalment la formació s’ha basat més en el que (continguts) que en el com (la forma), qualsevol pla de formació i en conseqüència qualsevol control d’accés  a la professió hauria de tenir en compte la manera en que es donen les explicacions.

Sí als exàmens d’accés a la professió

Malgrat des de Europa s’ha liberalitzat la professió de guia, no entenem perquè a Catalunya s’ha de deixar d’habilitar professionals, quan altres països i comunitats autònomes continuen convocant exàmens de guia.

Les dues coses son perfectament compatibles. En tot cas, el propi mercat pot regular-ho, contractant persones sense cap titulació quan la qualitat del servei no és important o contractant Guies Oficials garantint una formació en continguts i la manera de comunicar-los.

El fet de convocar exàmens periòdicament permet donar cabuda a tots els que es volen dedicar a explicar el nostre país, però havent demostrat un mínim de formació i coneixements.

A Londres existeixen els Blue Badge i els Green bagde, els primers tenen una formació universitària, i en conseqüència un preu per servei més elevat que els Green on el llisto per l’accés és simplement aprovar l’examen. En els dos casos, però, es pot portar un control de qui explica beneficiant al client que rep el servei.

Guies no oficials

Els guies oficials paguen impostos, el guies no oficials no estant donats d’alta a la seguretat social, sovint no declaren els seus ingressos i contribueixen a una economia submergida que no beneficia a la societat convertint-se en un greuge comparatiu amb aquells que si paguem impostos.

Sovint supleixen la seva manca de coneixements amb fantasia, el desconeixement de la realitat que es viu aquí (és estrany que parlin català) fa que donin una imatge del nostre país, si més no, poc contrastada.

 

Malta, un cas a seguir

Respectant la directiva Europea de la lliure prestació de serveis de guia en espais públics, han aconseguit que l’únic lloc de lliure prestació sigui al mig del camp.

De manera que poden formar i controlar Qui  explica i  Que explica, val la pena conèixer aquest model.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.