Situada al costat de la platja de la Barceloneta, l’escultura de l’Alemanya Rebecca Horn vol ser un homenatge als restaurants i als banys que van existir a la Barceloneta durant bona part del segle XX.

L'Estel ferit, Homenatge a la Barceloneta (Rebecca Horn)

L’Estel ferit, Homenatge a la Barceloneta (Rebecca Horn)

El conjunt de blocs que conformen l’escultura, posats l’un sobre l’altre com si estiguessin voluntàriament desordenats, es veu des de molts llocs del barri, com una part de l’horitzó de la platja.

Horn va obtenir el premi Ciutat de Barcelona de les Arts Plàstiques l’any 1993 per una instal·lació duta a terme a la Fonda Europa, del carrer Sant Pau, i per una exposició al desaparegut Espai Poblenou, una sala d’exposicions d’avantguarda.

En la seva versió inicial, hi havia una cinta en què es recitaven els noms dels antics chiringuitos que estaven en procés d’enderroc per donar lloc al nou passeig.

L’obra i els darrers chiringuitos van conviure durant un cert temps. Precisament per això, va quedar molt ensorrada respecte del nou nivell de la platja i fou aixecada sobre l’actual base segons el desig de l’artista. La instal·lació elèctrica es va refer amb la seva col·laboració (1999). J Fabre, JMª Huertas.

COMENTARI (Gloria Moure)

Les creacions de Rebecca Horn són conegudes per la seva característica mecanicista i tecnològica. La columna desencaixada d’habitacions modulars que Rebecca Horn ha creat a la Platja de la Barceloneta empra descaradament la característica monumental de la verticalitat per tal d’establir que l’obra és un homenatge.

Es tracta d’un homenatge a la mateixa Barceloneta, als seus habitants, als seus vianants i a la seva història de transformació urbana. Per una vegada, l’evidència corpòria hi és absent i ha estat substituïda per habitacles que la van contenir. L’absència no és tanmateix, completa, ja que els murmuris i les llampades en són la seva empremta.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.