La Rambla

La Rambla des de l’aire

La Rambla havia estat un rierol format per aigües que provenien de les muntanyes que coronen el pla de la ciutat.
• La paraula rambla és la forma catalanitzada del terme àrab ramla, que significa «sorral», «rierol», «torrent» o «curs d’aigua»?
• Barcelona tenia una gran fama per les seves clavegueres, comentades pels forasters, i que, segons la veu popular, fou una de les primeres urbs modernes que va tenir aquest sistema? Moltes poblacions importants, abans de construir clavegueres, venien a veure com eren fetes les de Barcelona?
• Sabíeu que probablement és un dels carrers més transitats d’Europa?, s’estima que un 80.000.000 de persones hi passegen cada any, menys d’un 20 % “locals”
• El primer dels plataners que dóna ombra a la rambla va ser trasplantat l’any 1859 directament de la Devesa de Girona, el parc urbà més gran i frondós de Catalunya.

Rambla de Canaletes

Correspon al primer tram de la Rambla i es troba entre la plaça de Catalunya i el xamfrà dels carrers de Santa Anna i Bonsuccés. Aquesta rambla va prendre el nom de les torres de les muralles del segle XIV, anomenades «Canaletes» per les canals d’aigua que hi passaven per a abastar aquest sector de la ciutat. Sembla que havien estat destinades a la defensa d’un palau o castell.

• Aquestes torres havien servit de presons militars, hi van estar tancats, entre altres personatges, l’escriptor Jovellanos i el general Lacy.

• Actualment la font de Canaletes és el punt de trobada dels seguidors del Futbol Club Barcelona. Aquesta tradició de celebracions va néixer en els anys trenta, quan els afeccionats al futbol sense mitjans per a saber els resultats dels equips catalans anaren a la redacció del diari La Rambla a llegir una pissarra, que hi havia penjada davant la font, amb els resultats dels partits. Això motivà que les celebracions fossin al mateix lloc, fins a convertir-se aquest en un punt de celebració habitual durant els grans triomfs esportius.

• A la cantonada de la Rambla amb el carrer dels Tallers hi trobem la Cocteleria Can Boadas (c.Tallers, 1). Es tracta d’un antic establiment que va ser el primer a Barcelona a oferir combinats de begudes alcohòliques, l’any 1933.

 

Rambla dels Estudis (Rambla dels Ocells)

Aquest tram és limitat pels carrers del Carme i la Portaferrissa. En el segle XVI hi havia l’Edifici d’Estudi General o universitat, que li ha donat el nom. Felip V va fer enderrocar aquest edifici per construir-hi una caserna.

• Molt a prop, a l’alçada del carrer de la Canuda, que ens porta fins a la plaça de la Vila de Madrid, podem visitar una necròpolis romana que l’any 1936 una bomba de la guerra civil va deixar al descobert.

• Fent cantonada amb el carrer de la Portaferrissa hi trobem el Palau Moja, conegut també com a Palau del Marquès de Comillas. Fou un dels primers edificis que va tenir autorització per a obrir finestres a la façana.

• Al carrer de Pretritxol número 4 hi va viure l’escriptor Àngel Guimerà?

• Us havíeu fixat mai que a l’alçada de la Portaferrissa, si mirem a terra, hi veiem un antifaç? És un homenatge de Joan Brossa a la Rambla. En 1991 va guanyar el premi Sebastià Gasch, que atorga el Foment de les Arts Decoratives (FAD).

 

Rambla de les Flors (Rambla de Sant Josep)

Tram conegut també com a rambla de Sant Josep, degut a l’antic convent de Sant Josep.

• Durant el segle XIX era l’únic lloc de Barcelona on es venien flors i  en les tertúlies que es formaven a les parades de les floristes, el pintor Ramon Casas va trobar la seva millor model, (Julia) la qual, més endavant, acabaria convertint-se en la seva esposa?

• Al costat del Palau de la Virreina hi ha una botiga molt antiga, la Casa Beethoven (Rambla Sant Josep, 97), on podem trobar tota mena de partitures musicals, antigues i modernes.

• Al número 94 hi trobem el Palau Nou de la Rambla, que actualment és unedifici d’alta tecnologia, amb un pàrquing robotitzat d’onze plantes subterrànies que te un forat al mig per mostrar als vianants el campanar de l’església del Pi.

• Al número 100 hi trobem la Casa Gimeno (La Rambla, 100), especialitzada en cigars havans, els millors de tot Barcelona i, probablement, de tot Europa.

 

Rambla dels Caputxins

També coneguda com a rambla del Centre, el seu nom es deu a un antic convent de frares caputxins.

• L’Hotel Orient, que data de 1842, és el més antic de la ciutat.

• Aquí hi trobem també el Cafè de l’Òpera.

• Molt a prop, al mig de la Plaça Reial, hi trobem la font de les Tres Gràcies. Els fanals centrals de la plaça van ser dissenyats per Antoni Gaudí, instal·lats el 1879.

 

Rambla de Santa Mònica

És el vestíbul del port, on s’alça l’antic convent dels Agustins Descalços (1626), convertit avui en el Centre d’Art Santa Mònica, en el qual es fan exposicions periòdicament.

• El nom de carrer dels Escudellers designa les persones que feien o venien escudella (la típica sopa catalana), plats i altres objectes de terrissa. Aquest fou el carrer on es van instal·lar els terrissaires de l’edat mitjana.

• Encara podem veure les Drassanes, construïdes l’any 1378, les més grans i completes d’època medieval de tot món, com també l’edifici gòtic civil més important de la ciutat. Actualment hi ha el Museu Marítim, creat durant la guerra civil (1936-1939) i inaugurat l’any 1941. Hi destaca El Ictíneo, el primer submarí de la història, construït pel català Narcís Monturiol.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.