Aquest dimarts 17 de febrer ha quedat inaugurat el nou espai expositiu.

Centre Gaudí Reus

El nou espai cultural de Reus

Explica el Modernisme i l’obra de Lluís Domènech i Montaner a Reus. El Gaudí Centre ha estat des de la seva inauguració l’any 2007 un pol d’atracció que ha consolidat Reus com a destinació de turisme cultural i, alhora, ha permès que la ciutat sigui un referent en el món Gaudí. L’objectiu de la renovació és fer un salt qualitatiu que permeti mantenir aquest posicionament.

El projecte de renovació respon als suggeriments dels visitants, que valoren l’audiovisual d’introducció i demanen més informació sobre el patrimoni modernista de Reus i Lluís Domènech i Montaner. Fruit dels comentaris i de la reflexió de l’equip professional del Gaudí Centre, es va decidir que el final de la visita fos una immersió al Modernisme de Reus en format audiovisual: Es posa en valor a Domènech i Montaner, una de les figures més importants de l’Art Nouveau europeu, i peça clau per entendre el Modernisme a Reus. Amb l’apropament a la seva figura i obra, es fomenta la posterior visita al patrimoni modernista de la ciutat.

En la renovació es fa una nova aposta decidida per les últimes tecnologies de presentació museogràfica. Destaca l’espectacle audiovisual «Els somnis del Modernisme». El Gaudí Centre serà el primer equipament museístic d’Espanya que comptarà amb un espectacle audiovisual sensorial i immersiu que utilitza una innovadora tecnologia mapping indoor, que de forma impactant, facilitarà la comprensió d’un discurs expositiu acurat i rigorós.

El projecte de reforma està dividit en 3 àmbits que tindran els següents continguts:

Àmbit 1: «De Gaudí al Modernisme»
L’objectiu d’aquest espai és apropar al visitant al Gaudí més personal. S’han modificat les vitrines per fer una nova presentació expositiva per mostrar objectes i continguts relacionats amb l’arquitecte i s’ha creat una nova part per introduir el moviment modernista.

L’àmbit esta subdividit en quatre apartats:

    • «De Reus a l’eternitat»: presentació d’objectes relacionats amb Gaudí i Reus
    • «Un pensament arrelat a Reus»: dedicat a elements o aspectes que van fer que la seva relació amb Reus fos present a la seva obra.
    • «L’entorn humà de Gaudí»: la relació de Gaudí amb els nombrosos professionals de la nostra zona que van col·laborar amb ell.
    • «Arriba el Modernisme»: es presenta amb un audiovisual que fa la transició de la figura de Gaudí al fenomen del Modernisme a Europa.

Un rellotge que marcar el temps que queda per poder entrar a l’àmbit 2.

Àmbit 2: «Els somnis del Modernisme»
Aquest és l’àmbit més impactant i ambiciós de la reforma.

  • Contingut expositiu: Aquest àmbit disposa d’un espai preparat per la projecció d’un espectacle audiovisual que transporta a l’espectador al moment del naixement de l’Art Nouveau a Europa, i el condueix del panorama global europeu, al Modernisme català, centrant-se en la figura i l’obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, i fent una especial referència al patrimoni modernista de Reus. En aquest audiovisual es poden veure, entre d’altres, filmacions inèdites actuals de l’interior de la Casa Navàs i del pavelló dels distingits de l’Institut Pere Mata.
  • Muntatge expositiu: Es tracta d’un espectacle multimèdia immersiu i envolvent. Basat en una instal·lació multisensorial que combina les tècniques de mapping indoor (a partir de diferents efectes especials la projecció es converteix en un espectacle que ultrapassa el pla real de la pantalla) sincronitzat amb efectes d’il·luminació i de so surround multicanal (els seients incorporen altaveus que simulen moviment durant la projecció).

L’espai compta amb una gran pantalla de 3 trams, de 15 m d’amplada i 3 d’alçada, de forma envolvent i que té una trama física superposada a la pantalla, inspirada en el model de Gaudí per la porta principal de La Pedrera, i un espai escenogràfic retroiluminat. L’espai està condicionat per acollir 55 persones assegudes. La sala també incorpora tres projectors de làser d’última generació i un sistema d’audio 5.1 amb 10 altaveus.

L’audiovisual té una durada de 6 minuts i disposa de 16 versions d’audio diferents, ja que a banda dels 6 idiomes en que es pot seguir l’espectacle (català, castellà, francès, anglès, alemany i rus), tant amb l’audioguia com amb so directe, dispon d’una versió especial per a públic infantil (en català), una versió subtitulada per a persones amb discapacitat auditiva (català i castellà), i una versió audio-descripció per a discapacitats visuals.

Aquesta sala també serà polivalent, i es podrà utilitzar per realitzar-hi altres activitats, com xerrades o presentacions, i també estarà adaptada per a discapacitats.

L’audiovisual finalitza introduint al visitant a l’àmbit 3, «Reus, ciutat modernista».

Àmbit 3: «Reus, ciutat modernista».
L’àmbit final de la reforma de la primera planta, és l’espai més participatiu pels visitants, i té com a objectiu fomentar la interacció del visitant. Està orientada a divulgar l’oferta modernista actual de Reus, i consta de quatre muntatges expositius:

  • «El Portal social»: un interactiu que convida a participar a través de les xarxes socials (Instagram, Pinterest…) i compartir les fotografies dels visitants sobre el Modernisme de Reus i el Gaudí Centre i divulgar-les en aquest espai.
  • «Passejades per Reus»: un interactiu que permet als usuaris conèixer la «Ruta del Modernisme» i la Ruta «Gaudí&Reus». A través de plànols virtuals de la ciutat, es poden consultar les fitxes amb informació i imatges de cada un dels edificis que pertanyen a cada ruta.
  • «Les cases modernistes». Es tracta d’un gran mural/skyline d’algunes de les façanes modernistes més emblemàtiques del centre de la ciutat que convida a la seva visita.
  • «L’estudi fotogràfic d’època»: es tracta d’un plató virtual interactiu que permet als visitants fer-se una foto de record amb un fons «modernista». Els visitants poden escollir entre diferents escenaris virtuals que reprodueixen alguns interiors destacats del patrimoni modernista de la ciutat. Després, els visitants poden compartir aquestes fotos “singulars” a través de les xarxes socials.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.